Resipi Masakan

Untuk pengetahuan para pembaca, di sini saya ingin berkongsi mengenai resepi masakan yang boleh dimasak menggunakan daging arnab. Antara resepi-resepi tersebut adalah :-

1) Daging Arnab Masak Rendang
2) Daging Arnab Masak Merah

BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 kilo daging arnab - digoreng ½ masak
  • 1 kotak santan
Bahan A:
  • 6 tangkai cili merah
  • 2 batang serai
  • 2 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih dikisar halus
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
Bahan B:
  • ½ cawan sos cili
  • ½ cawan sos tomato
  • ½ cawan kismis
  • Mixed vegetable
  • 2 helai daun kunyit
Sedikit minyak, garam dan gula

Hiasan:
  • Daun bawang/sup
CARA MEMBUATNYA :
  • Tumis bahan A.
  • Bila wangi, masukkan bahan B.
  • Bila bahan B sebati dan sedikit masak, masukkan arnab yang telah 1/2 masak.
  • Masukkan daun kunyit dan santan.
  • Bila didih, masukkan mixed vegetable.
  • Masukkan kismis, garam, gula secukup rasa.
  • Bila telah naik minyaknya, angkat dan hidangkan dengan ditabur daun sup/bawang.
Tambahan:

Boleh dimakan dengan nasi, pulut kuning atau roti.



3) Daging Arnab Masak Kerutub

BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 ekor arnab
  • 3 bungkus rempah kerutub
  • 10 bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci lengkuas
  • 1/2 in halia
  • 1 biji kelapa-ambil 2 mangkuk santan
  • 4 sudu kerisik
  • 10 cbiji cili kering dijadikan 3 sudu ciliboh
  • 2 biji cili hijau
  • kunyit,gula merah,air asam limau nipis,garam ,gula ,pasir ,dan air asam jawa
CARA MEMBUATNYA :
  •  Bawang merah ,baswang putih, halia ,cili,kunyit dan,lengkuas dikisar hingga halus.
  • Arnab dipotong dan dibersihkan.
  • Santan dimasak hingga pecah minyak dan masukkan semua bahan yang sudah dikisar.
  • Masukkan rempah kerutub,air asam jawa,air limau nipis,gula melaka dan gula. kacau supaya semua sebati.
  • Setelah kering angkat dan hiaskan dengan tomato dan sos cili.



4) Daging Arnab Goreng Lada Hitam

BAHAN-BAHANNYA:

  • 300 daging arnab
  • 3 gm lada hitam
  • 3 gm soya soya sauce
  • 10 gm sos tiram
  • 5 gm halia muda
  • 5 gm bawang putih
  • 80 gm mentega
  • 5 gm gula
  • 10 gm black soya sauce
  • 30 cc air
  • 5 gm hirisan bawang besar
  • 5 gm bawang besar
CARA MEMBUATNYA:
  • Daging arnab dibersih menggunakan tepung untuk membuang baunya
  • Panaskan minyak dan goreng arnab hingga masak, Angkat dan toskan
  • Panaskan mentega ,kemudian tumis halia,bawang putih dan bawang besar,yang di tumbuk hingga naik bau.
  • Masukkan lada hitam yang ditumbuk gula,black sauce,soya sauce,sos tiram dan air .
  • Kacau hingga semuanya sebati dan pekat ,masukkan hirisan bawang besar.
  • Setelah kuah jadi pekat masukkan daging arnab yang telah digoreng.
  • Biarkan hingga kering dan angkat. Hidangkan ketika masih panas.



5) Daging Arnab Masak Sup
6) Daging Arnab Masak Kicap
7) Daging Arnab Masak Kari
8) Daging Arnab Goreng Berempah

No comments:

Petua Memilih Arnab

Petua Memilih Arnab